Enkele voorbeelden van vergeten groenten

Nu je weet dat het cool en gezond is om vergeten groenten te eten, ben je zeker en vast op zoek naar voorbeelden van zo’n groenten. Ik heb er speciaal voor jou enkele uitgekozen die je moet gegeten hebben.

vergeten groenten pastinaak

De pastinaak: zoet en mals

Ooit al een witte wortel gezien? Dan was dat hoogstwaarschijnlijk een pastinaak. Een pastinaak met een zoete smaak. Ja, echt een malse lekkernij! Het is zelfs vergelijkbaar met een raap. Maar dan uiteraard minder bitter! De groente gaat jaren terug, tot bij de Oude Grieken. Wist je trouwens dat zij hebben ontdekt dat de pastinaak groter wordt als je hem kweekt in koudere gebieden? Want oorspronkelijk was de grootte van deze groente dezelfde als die van een wortel.

De koolraap: hemels voor vegetariërs

Een tweede vergeten groente is de koolraap. Vooral vegetariërs zijn hier dol op. Want vaak wordt de raap toegevoegd aan een gerecht dat geen vlees bevat. Uitstekend! En gelukkig valt deze groente ook te ‘rapen’ in de meeste supermarkten!

vergeten groenten mierikswortel

Megalekkere mierikswortels

Om even terug te keren naar de familie der wortelen (zie hierboven: de pastinaak): ook mierikswortels maken hun comeback! Niet iedereen zal deze witte wortelsoort kunnen smaken. Want de smaaksensatie doet de meesten denken aan mosterd. Daarom wordt deze groente door de meeste mensen gebruikt als kruid. Zo zal elk gerecht een straffere – en lekkere – smaak krijgen. In de Lombardia in Antwerpen moet je er zeker achter vragen bij hun sausjes, absoluut top én volledig Biologisch, natuurlijk!

Aardige peer: de aardpeer

Wie een hekel heeft aan de smaak van fruitige peren, lust misschien wel de vergeten ‘aardpeer’. Deze groente is enorm zeldzaam en lijkt ondanks de opkomst van bovenvermelde groentjes achterop te blijven. Waarom? Dat is voor mij ook een raadsel. Want aardperen zijn echt een lekkernij. De zoete en tamelijk notige smaak zou je zelfs doen vergeten dat je op een groente aan het knabbelen bent.

vergeten groenten teunisbloem

Teunisbloem: een nog betere vleesvervanger

Naast de koolraap is ook de teunisbloem een goede vleesvervanger. De vleesachtige smaak van deze groente is dan ook veel sterker dan die van de koolraap. De pikante en peperachtige smaak is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar de teunisbloem mag niet ontbreken in het lijstje van vergeten groenten.

Postelein: zoveel potentieel

Lust je geen vis? Dan is postelein de vervanger bij uitstek. De omega 3 vetten zijn nog talrijker aanwezig dan bij de veelgebruikte visolie. Straf! Maar laat dat vooral niet de enige motivatie zijn om meer postelein te eten. De groente bevat enorm veel vitamine A en zit tjokvol ijzer. Mijn goede vriendin Eva steekt het in een hele hoop van haar favoriete recepten voor haar klanten.

Enkele voorbeelden

Geen idee wat vergeten groenten zijn? Op deze pagina geef ik een aantal voorbeeldjes, de ene al wat bekender dan de andere.

Lees verder

Enkele recepten

Enkele recepten met leuke vergeten groenten. Van pastinaak tot koolraap: lekker en gezond, what a treat!

Lees verder

Nieuwe groenten

Er zijn ook heel wat lekkere nieuwe groenten, die je misschien nog niet kent. Kende je de Bimi al? Cool, niet?

Lees verder

Enkele leuke boeken...