Tegengestelde van vergeten groenten: nieuwe groenten

Het hoeft niet altijd om die vergeten groenten te gaan. Want naast deze benadeelde rakkers, zijn er ook nog die nieuwe groenten!

vergeten groenten bimi

Bimi: de nieuwste hype

Een geweldig populaire groente die is uitgegroeid tot een regelrechte hype? Dat is bimi! Of misschien verkies je wel de benaming “broccolini” of “tenderstem”, de merknamen van bimiproducten. De bimi is een combinatie van broccoli en kailan, een Chinees koolsoort. De groente met de grappige naam heeft een delicate textuur en een zachte smaak. Mensen die bimi al gebruiken achter het kookvuur, gooien deze groentjes meestal in de wok.

Quinoa, het nieuwe gezond?

Als we al die voedingsspecialisten mogen geloven, moeten we collectief onze magen vullen met bergen quinoa. Deze plant is afkomstig uit de amarantenfamilie. Hoewel het vaak wordt gebruikt  ter vervanging van pasta, rijst en consorten, is quinoa geen granensoort! De oorzaak van dit misverstand? Die ligt bij het gegeven dat de zaden van de quinoaplant op vergelijkbare manier worden gebruikt quinoa om gerechten klaar te maken. Mijn favoriete recept is deze gevulde paprika! Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, zoeken vaker toevlucht in pakjes quinoa. Met wat goede wil en de juiste tools (een pastamaker onder andere!) kan je zelfs pasta maken van quinoa. Top en gezond!

De toekomst: zilte groenten

“Ecologische voetafdruk”, ooit al van gehoord? Het is datgene wat we al jaren proberen te beperken. Enerzijds door initiatieven zoals het beroemde ‘Dagen Zonder Vlees’, anderzijds door … vernieuwende alternatieven! Een van deze alternatieven zou uit de zee komen. En ik heb het niet alleen over vis. Ook algen en insecten zouden in de toekomst steeds vaker worden voorgeschoteld. En denk vooral ook aan zilte zeekool, zoutminnende zeekraal en zelfs zouttolerante aardappelen. Toch is dit innoverende voedingspatroon niet voor eerstdaags. Geduld is dus een schone deugd!

Enkele voorbeelden

Geen idee wat vergeten groenten zijn? Op deze pagina geef ik een aantal voorbeeldjes, de ene al wat bekender dan de andere.

Lees verder

Enkele recepten

Enkele recepten met leuke vergeten groenten. Van pastinaak tot koolraap: lekker en gezond, what a treat!

Lees verder

Nieuwe groenten

Er zijn ook heel wat lekkere nieuwe groenten, die je misschien nog niet kent. Kende je de Bimi al? Cool, niet?

Lees verder

Enkele leuke boeken...